Börjar det bli dags att behandla altanen? Funderar du på vilken metod som är bäst för att tryckimpregnerat virke? Olja altanen eller kiselbehandla?
Kanske är altanen nylagd och därmed upplevs lätt grönaktig som nytt tryckimpregnerat virke kan göra? Kanske har den legat många år och blivit tråkig i färgen och börjat spricka?
Om det är en god idé att behandla altanen eller inte, beror mycket på hur man vill att den ska se ut och upplevas framöver. Nästan oavsett ålder och skick finns det bra metoder att göra altanen estetiskt tilltalande och härlig att gå på igen. Här får du goda råd för hur du ska få din altan av tryckimpregnerat trä snygg med grå lyster redan till sommaren.
Att olja altanen ger en mörkare färg
Tryckimpregnerat trä som behandlats med trallolja är det traditionellt sett vanligaste metoden för att behandla altaner, trall och utegolv. Träolja, trallolja och altanolja ger alla en mörkare färg, med tiden nästan brun-svart. Har man väl börjat med att olja altanen, är det bra upprepa behandlingen med jämna mellanrum för att bibehålla skyddet tralloljan ger.
Vacker silvergrå nyans
Idag har det blivit populärt att kisel-behandla istället för att olja altanen. Kiselbehandling är ett sätt att förlänga hållbarheten på träet, minska risken för sprickor och påväxt, och framför allt gör behandling altanen vackert silvergrå. Själva kiselbehandlingen behöver inte upprepas. Endast det avslutande steget med den vattenavvisande ytförseglingen kan behövas bättras på efter några år eller vid behov där altanen slits, t.ex. där man ofta går, eller där möbler flyttas.
När ska man behandla altanen?
Bäst är att träskyddsbehandla altanen redan tidigt på våren. Tack vare att solens ultravioletta strålar reagerar med det kiselbehandlade träet kommer blekningen sätta fart och den grå nyansen märkas redan efter några veckor.
När kan man behandla tryckimpregnerat virke?
Tidigare rekommenderades det att vänta ett år med att ytbehandla nytt tryckimpregnerat virke. Med dagens tryckimpregnering räcker det med några månader. Oavsett typ av behandling av altanen är det däremot viktigt att träet är helt torrt när du behandlar det. Bäst är att passa på att behandla din tryckimpregnerade altan när den är ganska ny för att få ett maximalt skydd och så att du kan njuta av en vacker grå altan många somrar framåt.
Hur fungerar BIOkleen Träskyddssystem 1+2+3?
Med vår kiselbehandling får träet en vacker silvergrå yta med tiden. Din altan blir också len och behaglig att gå på, samt upplevs svalare varma sommardagar – för ännu fler barfotastunder. Behandlad trall blir även mer hållbar. Virket blir mer motståndskraftigt mot svampangrepp och får en vatten- och smutsavvisning som gör trädäcket lättare att underhålla. BIOkleen Träskyddssystem 1+2+3 är speciellt lämpad för att behandla altan- och trallgolv i tryckimpregnerat virke, bryggor m.m. Det är enkelt att applicera och ger upp till 10 års hållbarhet. Tänk på att arbetstemperaturen ska vara över 10 grader och undvik att behandla vid risk för regn.
Olja altan är en gammal tradition
Alternativet är att regelbundet olja in altanen för att motverka att träet reser sig och att sprickor bildas. Generellt kan man säga att man får den trallolja man betalar för. Använd helst en träolja som har hög linoljehalt och inte kladdar. Tänk på att de trasor du använt är brandfarliga. Förvara dem på ett säkert sätt när du oljat klart, exempelvis i en burk med vatten. Se till att inte trallolja droppar ner mellan springorna eftersom det kan medföra brandrisk i heta och soliga lägen.
Rengör altanen först
Oavsett vilken typ av behandling du väljer är det viktigt att du gör ordentligt rent för att behandlingen ska få bra fäste, till exempel med Tralltvätt Eco. Att rengöra trallen innan behandlingen är även viktigt om du väljer att olja altanen med träolja. Risken finns annars att mikroorganismer kan låsas in i träet. Med lite otur kan det skapas tillväxt av mögel under oljan.
Tvätta med trärengörning!
Att tvätta trallen bör man helst göra varje år. Det är ett enkelt sätt att undvika att påväxt får fäste. Enklast använder du en vanlig rotborste och en trärengörings-produkt som gör det tryckimpregnerade träet rent på djupet, till exempel Tralltvätt Eco. Har du redan ytbehandlat altanen med ytförsegling, rekommenderas istället Trallschampo för att inte skada det vattenavvisande ytskiktet.
ska man Tvätta altan med högtryckstvätt?
Föreningen Svenskt Trä rekommenderar inte att du använder högtryckstvätten eftersom träet då kan resa sig och bli flisigt. Det finns däremot speciella tillbehör till högtryckstvättar med roterande munstycken som ”flyter” vilket är skonsammare mot träet, så kallade terrasstvätt eller terrasstvättmaskin användas. Arbetsgången är tvätta, låt torka cirka två veckor eller tills fukthalten är under 20 procent (detta mäts med en fuktkvotsmätare). Därefter ytbehandla om du vill göra det.
Slipa altanen?
Om du har en gammal och trött altan som blivit sliten och stickig kan du slipa ner den tills ytan ser bra ut. Det är ett hållbart sätt istället för att köpa helt nytt trädäck! Därefter rekommenderas att behandla med altanen för att ge träet ett fullgott skydd samt att den nya ytan därmed håller sig vacker och fräsch i många år framöver. Tänk på det inte är bra att andas in slipdammet av tryckimpregnerat trä, så skydda dig med andningsmask.
Lacka eller måla?
Det går naturligtvis även att lacka eller måla ett altangolv. Det kan vara värt att tänka på att lack blir halare än oljat och ett målat golv slits av spring och tunga möbler. Målar du altangolvet får du vara beredd att underhålla det regelbundet.
När altanen gjort sitt
Om du behöver bli av med tryckimpregnerat trä finns speciella platser som är avsedda för detta. Hör med din kommun var du ska göra av virket.